Is een 500mA aardlekschakelaar gevaarlijk?

Het antwoord op deze vraag is simperweg JA! Een 500mA aardlekschakelaar is ontworpen om te reageren op aardlekstromen van 500 milliampère of hoger. Dit betekent dat als er een aardlekstroom van minder dan 500mA optreedt, de aardlekschakelaar niet zal reageren en de stroomvoorziening niet zal worden onderbroken.

Dit kan een potentieel gevaar opleveren in situaties waarin de aardlekstroom lager is dan 500mA, maar nog steeds hoog genoeg om gevaarlijk te zijn. Bijvoorbeeld, als iemand in contact komt met een defect apparaat dat een aardlekstroom van 200mA veroorzaakt, kan dit nog steeds leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood als de aardlekschakelaar niet snel genoeg reageert.

Daarom wordt over het algemeen aanbevolen om aardlekschakelaars met een lagere gevoeligheid te gebruiken, zoals 30mA of 100mA, vooral in situaties waarin mensen mogelijk worden blootgesteld aan een aardlekstroom. Het is belangrijk om te onthouden dat aardlekschakelaars een belangrijke veiligheidsfunctie hebben en dat het van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat ze goed worden geïnstalleerd en onderhouden om de veiligheid te waarborgen.