Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door het omzetten van zonlicht in elektriciteit via een proces dat het fotovoltaïsche effect wordt genoemd. Dit effect treedt op wanneer lichtdeeltjes, fotonen genaamd, op het oppervlak van het zonnepaneel vallen en elektronen in het materiaal van het paneel in beweging zetten.

Het materiaal waaruit zonnepanelen zijn gemaakt, bestaat uit lagen van siliciumkristallen, die worden behandeld met verschillende chemicaliën om een positieve en negatieve laag te creëren. Deze lagen worden vervolgens op elkaar gestapeld en geplaatst tussen twee glazen of kunststof platen om het zonnepaneel te vormen.

Wanneer zonlicht op het oppervlak van het zonnepaneel valt, worden elektronen in de positieve laag geactiveerd en stromen ze door de negatieve laag. Dit proces creëert een elektrische stroom die kan worden gebruikt om elektriciteit te leveren aan huizen en bedrijven.

Zonnepanelen worden vaak in series of parallelle circuits aangesloten om een grotere hoeveelheid elektriciteit te genereren. Dit wordt gedaan door meerdere panelen met elkaar te verbinden om een zonne-energiesysteem te vormen dat in staat is om grote hoeveelheden energie te produceren.