Mijn zonnepanelen vallen steeds uit. Hoe komt dit?

Heeft uw zonnepaneelomvormer zichzelf uitgeschakeld? In plaats van een storing kan dit mogelijk worden veroorzaakt door spanningsproblemen. Hieronder leggen we uit waarom dit kan gebeuren en geven we u suggesties voor mogelijke oplossingen.

Waarom schakelt mijn zonnepaneelomvormer uit?

De omvormer van uw zonnepanelen kan zichzelf uitschakelen wanneer de spanning te hoog wordt. Als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot schade aan de omvormer of andere apparatuur in uw huis. Op dagen met veel zon wordt er vaak een grote hoeveelheid stroom opgewekt. Als deze stroom niet direct wordt verbruikt, wordt het teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Als dit op grote schaal gebeurt, kan het resulteren in een te hoge spanning op het netwerk, wat problemen veroorzaakt. Wanneer de spanning weer op een normaal niveau komt, schakelt de omvormer meestal automatisch weer in. Het is raadzaam om altijd te controleren of de omvormer weer is ingeschakeld.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn omvormer uitvalt?

Het is erg vervelend wanneer je geen stroom kunt opwekken en terugleveren aan het net. Op zonnige dagen is het belangrijk om juist op die momenten stroom te verbruiken. Hierdoor verklein je de kans dat de omvormer uitvalt.

Wat kun je doen op zonnige dagen?

  • Doe een wasje;
  • Zet de vaatwasser aan;
  • Laad je elektrische auto op;
  • Zet de airco aan.

Tegenwoordig zijn er ook "slimme" wasmachines, vaatwassers en laadpalen beschikbaar. Deze kun je zo instellen dat ze automatisch aangaan wanneer je zonnepanelen (veel) stroom opwekken.

Storing in de omvormer van uw zonnepanelen

Ongeacht het type omvormer dat u heeft, is het altijd mogelijk dat er een storing optreedt in het apparaat. Als bijvoorbeeld een rood lampje brandt of als u een onbekende melding ziet op het display (GRID ERROR), duidt dit op een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. In dat geval kunt u het beste even contact met ons opnemen. Wij zullen dan een aantal controles uitvoeren en de netspanning meten. We kunnen de storing oplossen als:

  • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
  • Er geen goede verdeling is van het vermogen over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.