Moet ik BTW betalen over zonnepanelen?

0 BTWSinds 1 januari 2023 is het plaatsen van zonnepanelen voor particulieren niet belast met BTW. Voor bedrijven is dit wel het geval. Dit komt omdat de Europese Raad tot overeenstemming is gekomen om de EU-landen de keuze te bieden om deze regeling in te zetten. Deze BTW-korting geldt alleen als er op het pand een woonfunctie zit. Als er op een pand een woon- en bedrijfsfunctie zit wordt hier ook het 0% BTW-tarief berekend. Aanpassingen op de meterkast vallen hier niet onder. Hier wordt wel gewoon 21% BTW over berekend.

De aanschaf van zonnepanelen voor de consument wordt hierdoor interessanter. Omdat de BTW al uit de totale kosten zijn gehaald. U hoeft dus niets meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Ondernemers kunnen de BTW-kosten gewoon opvoeren bij hun opgave omzetbelasting.

Voor welke onderdelen geldt het 0% btw-tarief bij zonnepanelen?

Het 0% btw-tarief op zonnepanelen is van toepassing wanneer de zonnepanelen op of bij een woning worden geïnstalleerd. In dit geval hoef je geen btw te betalen over de zonnepanelen zelf. Maar hoe zit het met het btw-tarief voor andere onderdelen en de installatie? Het 0% btw-tarief is ook van toepassing op de levering en de installatie van de zonnepanelen, inclusief de aanleg van de kabels, montagemateriaal, en de omvormers en optimizers. Bovendien geldt het 0% btw-tarief voor eventuele aanpassingen in de meterkast, als dit noodzakelijk is voor de installatie van de zonnepanelen. Het btw-tarief van 21% blijft wel van toepassing op zaken zoals dakversteviging of de installatie van een warmtepomp.

Waarom is de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0%?

Door de btw op zonnepanelen te verlagen van 21% naar 0% hoef je bij de aankoop van zonnepanelen niet langer de btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit bespaart jou veel administratieve rompslomp. Als onderdeel van de service van Zelfstroom namen wij deze taak, samen met onze partner De Centrale BTW Teruggave, voor onze klanten over. Nu het niet meer nodig is om btw terug te vragen, is deze service per 1 januari 2023 gestopt. Met de verlaging van het btw-tarief wil het kabinet iedereen aanmoedigen om zonnepanelen te nemen en zo hun woning te verduurzamen. Het verlagen van het btw-tarief maakt het aanschaffen van zonnepanelen namelijk voordeliger. Je hoeft de btw nu niet meer voor te schieten om het later terug te vragen bij de Belastingdienst.

Een prachtige win-winsituatie voor iedereen die zonnepanelen wil kopen.